Frozen Moment (tekening van Mark Manders)


De tekening Frozen Moment geeft een scène weer, bestaande uit vier afzonderlijke elementen, opgesteld in het lege vlak van het papier. Ver weg in dit uitgestrekte landschap staat een stilgelegde fabriek.
Op de voorgrond zien we hoe een armloze vrouw voorover buigt om een gemuteerd 'PI'-teken van dichtbij te bekijken. Het teken lijkt als een plant uit de aarde te zijn geschoten.
Boven deze figuur bevindt zich een vallende kubus. Door de toevoeging van een cijfer bij elk fragment wordt het kijkgedrag nadrukkelijk gestuurd en als beschouwer probeer je de opeenvolging van elementen op een logische manier aaneen te schakelen. Gewend aan beeldaaneenschakeling in de wereld van reclame, film en strips, verwacht je een afsluitende climax in de laatste seconde. Hoe treffend en paradoxaal is dan het gebruik van het oneindige getal 'PI'. Bij het laatste moment van de tekening aangekomen blijven de cijfers zich eindeloos voltrekken in de ruimte.
Behalve dat ze de beeldvolgorde bepalen, wekken de cijfers de suggestie dat er buiten deze tekening een legenda bestaat.
Binnen deze eeuwig stilstaande afbeelding -immers al het getekende is in principe gedoemd onafgebroken stil te staan- is Mark Manders er in geslaagd een tekening te maken die zich voortbeweegt in de tijd. Niet enkel door het gebruik van 'PI' maar ook door de vallende kubus ligt er een toekomstmoment in de tekening opgesloten.
Tekening van Mark Manders, tekst door Marije Langelaar